O prvom zázraku


Takže Ježiš prišiel na svadbu do Kány Galilejskej. Sedel medzi hosťami, potom len tak mimochodom premenil vodu na víno, a potom sa presunul do Kafarnaumu. Všimli ste si? Strašne málo toho povie. A potom sa odrazu z tých šiestich nádob leje zarážajúco chutné víno, a On v spomalenom zábere odchádza, a Mária sa vedľa Neho ticho usmieva (vravím si ja, samozrejme).

Niekoľko vecí sa počas tej svadby udialo, a chcela by som okrem iného vedieť, či nevesta so ženíchom vôbec postrehli túto časť Príbehu. Ale k meritu veci, prvá z nich: preč s tradíciami! Slabé víno tradične na konci svadby? Tak to teda nie.

A ešte viac: má pod rukou fyzikálne vlastnosti vecí okolo nás. Voda sa zmenila na víno. "Zjavil svoju slávu". Bolo to také fantastické, že učeníci v Neho uverili. Bol to Jeho prvý zázrak. Neviem, či ste si všimli, ale vo svete Jossa Whedona vždy prvá epizóda Buffy bola metaforou všetkých tém celej novej série. Tento prvý zázrak predznamenáva všetko dôležité: vyliatie vína, vyliatie krvi. Nová zmluva, nová, lepšia, ktorá nahradí tú pôvodnú, vodnatú. To sú ale veci.

Ale pre dnešný deň zo všetkého najviac toto: čo tak veľké sa dialo, že bolo potrebné pohnúť nebom a zemou? Čo mohol ten ženích stratiť, teda okrem dobrej povesti? Židovská svadba bola vec tradícií, a zle vypočítané množstvo vína znamenalo stratu rešpektu, hanbu prevelikú. Na celú dedinu. A tak spravil zázrak.

Čo mi z toho vychádza?
Náš Boh je extravagantný. Extravagantný Boh je to.

Urobí zázrak kvôli nejakému ohovoreniu alebo všeobecnej potupe v malom mestečku, v Káne Hornej Dolnej, v ktorej sa podľa všetkého ani nenašla synagóga. On, ktorý presne vie aké prelietavé davy sú, že si jeden deň nebudú pamätať koho druhý deň odsúdili. Toto by naozaj nemusel, nejde o zmŕtvychvstanie Lazara. Alebo o vyliečenie slepoty. Alebo o posadnutie démonom, alebo o ochrnutie. Bola to len vec cti. A tak spravil zázrak.

Kvôli nejakému ženíchovi, ktorého meno sa, prepytujem, do tohoto listu ani nedostalo.

Stará zmluva na novú, voda na víno. Nič sa zmení na niečo - kvôli nikomu. Keď vás najbližšie pri stodevätnástom triedení prádla na biele a farebné zasiahne smútok z vašej každodennej neviditeľnosti, spomeňte si.


0 comments:

Zverejnenie komentára