Sobotný film: Tajný život Waltera Mittyho


Toto je trailer k filmu, ktorý má onedlho vyjsť. A tá túžba byť niekým, postaviť sa strachu každý deň znova, prežívať voľnosť, meniť doterajšie paradigmy, tá z neho sála. 

Je to tak, sme na Boží obraz.



Keď jediné čo sa dá je len dýchať...




(sú také dni)

...tak to stačí. Viac než to. Aha.

Na dnes


Neprosím však len za nich, ale aj za tých, ktorí skrze ich slovo uveria vo mňa;

aby všetci boli jedno. Ako ty, Otče, si vo mne a ja v tebe, aby aj oni boli v nás, aby svet veril, že si ma ty poslal. A slávu, ktorú si dal mne, dal som ja im, aby boli jedno, ako sme my jedno — ja v nich a ty vo mne, aby boli tak dokonale jedno, aby svet poznal, že si ma ty poslal a zamiloval si si ich tak ako mňa.

Sobotný film: The Brilliant Moment


Boli sme stvorení Tvorcom.

Boli sme stvorení, nie len zmajstrovaní.
Tvorcom, nie vedúcim smeny.
A stvoril nás na svoj obraz, do slobody a tvorivosti.

Keď som vyžmýkaná


Ja zbožňujem byť mamou. Milujem láskou, ktorá ide proti zdravému rozumu a proti všetkým maximám, ktoré som si myslela, že moje telo má. Milujem túto novú časť svojho príbehu. Som naplnená ako som si nikdy nemyslela, že sa bude dať.

Sobotný film: Job Interview


Občas veci môžu byť úplne v keli.

Pamätám si dni, kedy som zaspávala v hmle, a budila sa do hmly, a kráčala v hmle po celý deň, a v priestore sa orientovala len podľa plačúceho dieťaťa, hučiacej umývačky a hučiacej práčky.

Keď sa nemáme radi


"Ja ne like tata. Niekedy ja nie love tata, niekedy," vraví krpec, a oči mu behajú zo strany na strany. Leží vedľa mňa, dume, krúti mi vlasy. Strčí palec do pusy. "Niekedy ja nie love tata, mami."

Sobotný film: Zvedli byste ten telefon?


Zajtra bežím ja svoju prvú maratónsku štafetu. Zajtra vy bežíte svoje vlastné trasy: veľa detí, málo spánku, koniec tehotenstva, návrat do práce. It's a mess, a sú dni, kedy to všetko pokašleme, urovnáme, naozaj pokašleme, a znovu urovnáme, a nebude ešte ani deväť ráno. Ale v tom všetkom platí jedno.

Ako byť k sebe dobrá


Preto sa navzájom napomínajte a povzbudzujte jeden druhého, ako to aj robíte.
Nuž, mnohé z nás majú vo svojom živote susedy, neznáme starenky na ulici, neznáme panie v strednom veku v autobusoch, bezdetné kamošky, a im podobné stvorenia, ktoré na nás dobré nie sú. A zároveň majú moc zakliať nás a premeniť na topoľ, ako tá nešťastná Mahuliena. "A to vám nevadí, že vám to dieťa tak plače?" Prípadne, "No ja vo vašom veku som mala tých detí päť, a pamätám si to veľmi dobre, takto to nikdy nevyzeralo." A úplne najlepšie je radostné zvýsknutie "To je krásne bábätko!", a hneď za ním zdesené písknutie "A nie je mu zima???"a navzájom napomínajte a povzbudzujte jeden druhého, ako to aj robíte. 

Na dnes


Kéž vás tedy Bůh naděje naplní veškerou radostí a pokojem ve víře, tak aby vaše naděje rostla mocí Ducha svatého stále víc a víc.
(Žid 15,13)

Sobotný film: Badwater Ultramarathon


Badwater je utramaratón, ktorého trasa má 135 míľ alebo 217 kilometrov. Tiež takmer 6000 nastúpaných metrov, čo je súčet všetkých stúpaní na trase, a beží sa takmer výhradne na ASFALTKE. Traťový rekord je neskutočných menej než 23 hodín. A okrem Badwater Ultramarathon je tu ešte aj Badwater Double. To znamená, že dobehnete, otočíte, a idete späť. No.

O jablkách


Milý môj krpec sa rozsoplil, čím sme oslávili otvorenie vykurovacej sezóny. Chúdiatko. Funí, dýcha ústami, šmotká sa po byte, a neuveriteľne sa snaží šepkať keď minisestra spí, ale nejde mu, takže mutuje, píska a šušle.

Sobotný film: Pocoyo, Pato a vajo


Pocoyo je vám neuveriteľne dobrý kreslený seriál pre deti, anglicko-španielskej výroby. Je vtipný, naozaj originálny, a aj keď je celý vystrihnutý z počítačového papiera, je krásne živý, nie je na ňom nič mikymauzovsky umelohmotné.

Pocoyo je pravdivý. Zrelo a múdro učí deti všakovakostiam, ktoré na nich čakajú. Môj syn si položil pred seba stoličku, na ňu počítač, banánový muffin a pohár vody, vedľa toho nočník, a hor sa kadiť. Životné potreby naplnené, dokázal tak prečkať všetky dojčenia svojej minisestry. A potom sa chcel rozprávať. To po Myši nepotreboval.

Toto je naša obľúbená časť v španielčine, ale ako to s dobrými vecami býva, netreba vôbec rozumieť. Skúste čo sa naučíte o nádeji, nenaplnených očakávaniach, a o tom, že to inak nejde, len vystúpiť zo zóny bezpečia. A o veciach, ktoré budú nasledovať, ktoré oči nevideli a uši nepočuli, ale Boh ich pripravil.



...a lásky by som nemal, ...


Najznámejší svadobný odstavec.

Sobotný film: Grand Designs


Grand Designs je britský dokumentárny seriál o oprave a stavaní domov. Fakt. Vonku je už dvanásť sérií, vyše stoštyridsať častí. Je taký populárny, že z neho vzniklo ďalších aspoň sedem bratrancov o oprave a stavaní domov, s už vlastnými špecifickými vlastnosťami.

O únave


Som mama, a som unavená.
Ruku hore ak ste mamy, a nie ste unavené.

Myslela som si.

O prvom zázraku


Takže Ježiš prišiel na svadbu do Kány Galilejskej. Sedel medzi hosťami, potom len tak mimochodom premenil vodu na víno, a potom sa presunul do Kafarnaumu. Všimli ste si? Strašne málo toho povie. A potom sa odrazu z tých šiestich nádob leje zarážajúco chutné víno, a On v spomalenom zábere odchádza, a Mária sa vedľa Neho ticho usmieva (vravím si ja, samozrejme).

Sobotný fim: Tony


Tony Krupicka, americký ultrablázon s českými koreňmi. Vidieť ho na Mlynskej v Košiciach, priradím ho k harekrišnovcom hentam zo Zvonárskej. Má BA z fyziky a filozofie, jazdí po Amerike, a kde nájde zaujímavý kopec, tam sa rozhodne ostať, spáva v aute, a živí sa primárne tortillami s nutellou. Hipík. Aha. Ten vlasatý.

Mŕtve duše




...a tvoja temnota bude ako poludnie.

Milisekundy


Presne tak sa cítim. Je osem hodín ráno, a už teraz - a po tisícikrát - som viac než hodinu pozadu so všetkým, čo dnes treba spraviť. Nevybavená ničím, nepripravená na tento život s dvomi malými deťmi, bez návyku na organizáciu domácnosti, a s dosť nešťastnými vzormi výchovy. S takými, ktoré Božím princípom mnohokrát úplne protirečia, a mnohokrát krehkosti detskej duše. Tak je. Keď som vyčerpaná, čerstvo zobudená, hladná, keď veci nemám pod kontrolou, alebo keď čokoľvek z toho môj muž, budí sa vo mne úplne nemýtický minotaurus, a hľadá koho by zhltol.

Sobotný film: Kilian


Kilian Jornet, mladý španiel. Posledné roky vyhráva všetky veľké ultratrailové súťaže po celom svete, znižuje rekordy, a pri rozhovoroch hľadieva do zeme. Nenápadný chlapec, akoby sa hanbil za svoj talent.
A to, čo v sebe má, to je sloboda. Úplná voľnosť.
Myslím, že takto nejako môže vyzerať duša.



Čo má byť, bolo už dávno.


Tento verš ma vždy znova prekvapí. Veď aha:

Čo je, je už dávno. 
Čo má byť, bolo už dávno.
Boh však vyhľadáva, čo sa pominulo. (Kaz 3,15)