Na dnes


Kéž vás tedy Bůh naděje naplní veškerou radostí a pokojem ve víře, tak aby vaše naděje rostla mocí Ducha svatého stále víc a víc.
(Žid 15,13)

Sobotný film: Badwater Ultramarathon


Badwater je utramaratón, ktorého trasa má 135 míľ alebo 217 kilometrov. Tiež takmer 6000 nastúpaných metrov, čo je súčet všetkých stúpaní na trase, a beží sa takmer výhradne na ASFALTKE. Traťový rekord je neskutočných menej než 23 hodín. A okrem Badwater Ultramarathon je tu ešte aj Badwater Double. To znamená, že dobehnete, otočíte, a idete späť. No.

O jablkách


Milý môj krpec sa rozsoplil, čím sme oslávili otvorenie vykurovacej sezóny. Chúdiatko. Funí, dýcha ústami, šmotká sa po byte, a neuveriteľne sa snaží šepkať keď minisestra spí, ale nejde mu, takže mutuje, píska a šušle.

Sobotný film: Pocoyo, Pato a vajo


Pocoyo je vám neuveriteľne dobrý kreslený seriál pre deti, anglicko-španielskej výroby. Je vtipný, naozaj originálny, a aj keď je celý vystrihnutý z počítačového papiera, je krásne živý, nie je na ňom nič mikymauzovsky umelohmotné.

Pocoyo je pravdivý. Zrelo a múdro učí deti všakovakostiam, ktoré na nich čakajú. Môj syn si položil pred seba stoličku, na ňu počítač, banánový muffin a pohár vody, vedľa toho nočník, a hor sa kadiť. Životné potreby naplnené, dokázal tak prečkať všetky dojčenia svojej minisestry. A potom sa chcel rozprávať. To po Myši nepotreboval.

Toto je naša obľúbená časť v španielčine, ale ako to s dobrými vecami býva, netreba vôbec rozumieť. Skúste čo sa naučíte o nádeji, nenaplnených očakávaniach, a o tom, že to inak nejde, len vystúpiť zo zóny bezpečia. A o veciach, ktoré budú nasledovať, ktoré oči nevideli a uši nepočuli, ale Boh ich pripravil.



...a lásky by som nemal, ...


Najznámejší svadobný odstavec.

Sobotný film: Grand Designs


Grand Designs je britský dokumentárny seriál o oprave a stavaní domov. Fakt. Vonku je už dvanásť sérií, vyše stoštyridsať častí. Je taký populárny, že z neho vzniklo ďalších aspoň sedem bratrancov o oprave a stavaní domov, s už vlastnými špecifickými vlastnosťami.

O únave


Som mama, a som unavená.
Ruku hore ak ste mamy, a nie ste unavené.

Myslela som si.

O prvom zázraku


Takže Ježiš prišiel na svadbu do Kány Galilejskej. Sedel medzi hosťami, potom len tak mimochodom premenil vodu na víno, a potom sa presunul do Kafarnaumu. Všimli ste si? Strašne málo toho povie. A potom sa odrazu z tých šiestich nádob leje zarážajúco chutné víno, a On v spomalenom zábere odchádza, a Mária sa vedľa Neho ticho usmieva (vravím si ja, samozrejme).

Sobotný fim: Tony


Tony Krupicka, americký ultrablázon s českými koreňmi. Vidieť ho na Mlynskej v Košiciach, priradím ho k harekrišnovcom hentam zo Zvonárskej. Má BA z fyziky a filozofie, jazdí po Amerike, a kde nájde zaujímavý kopec, tam sa rozhodne ostať, spáva v aute, a živí sa primárne tortillami s nutellou. Hipík. Aha. Ten vlasatý.

Mŕtve duše




...a tvoja temnota bude ako poludnie.

Milisekundy


Presne tak sa cítim. Je osem hodín ráno, a už teraz - a po tisícikrát - som viac než hodinu pozadu so všetkým, čo dnes treba spraviť. Nevybavená ničím, nepripravená na tento život s dvomi malými deťmi, bez návyku na organizáciu domácnosti, a s dosť nešťastnými vzormi výchovy. S takými, ktoré Božím princípom mnohokrát úplne protirečia, a mnohokrát krehkosti detskej duše. Tak je. Keď som vyčerpaná, čerstvo zobudená, hladná, keď veci nemám pod kontrolou, alebo keď čokoľvek z toho môj muž, budí sa vo mne úplne nemýtický minotaurus, a hľadá koho by zhltol.