Sme späť!


Toto boli dlhé prázdniny. Deje sa u nás všeličo, a tak teda prosím o prepáčenie, že nám to tu zamĺklo. Celkom zaujímavé zmeny pribudnú, takže neplánujem zakapať. Ešte raz prepáčia, dámy a páni.

Nuž ale medzičasom.

Vianoce sú za nami, znovu pečiem náš chleba z mandľovej (nie pšeničnej) múky, a tak som aj začala nový biblický plán čítania. Načase bol ten zvaný Vysporiadať sa s hnevom. Má sedem dní, a vravela som si, že toto hádam bude možné zaradiť do denného režimu. Na prvý deň, fíha, dva verše. To sa bude dať, vravím si radostne. A potom som si začala čítať.

Prestaň sa hnevať a zanechaj zlosť! Nerozčuľuj sa, vedie to len k zlému! (Žalm 37, 8)

Na.
A aby to nebolo málo, ešte aj toto:

Ak je to možné a závisí to od vás, žite v pokoji so všetkými ľuďmi. Milovaní, nepomstite sa sami, ale dajte miesto hnevu (Božiemu) . Veď je napísané: Mne patrí pomsta, ja odplatím, hovorí Pán. (Rim 12, 18-19).

Tak tu sa končia moje dnešné dva verše - fakt dobrý znak toho, že to nikdy nie je o počte veršov; málo, veľa, ten istý Stvoriteľ, tá istá moc.

Hnev je zaujímavá veličina, a v týchto dňoch okolo mňa krúži vo viacerých podobách. Odhliadnuc od môjho vlastného anti-hnevlivého plánu, len toť včera jedna moja FB friend písala o tom, ako by si potrebovala obnoviť princípy pozitívneho rodičovstva, pretože ju unavuje zlostiť sa na deti, a očividne čosi nefunguje. Takmer v rovnakom momente iná moja FB friend zverejnila znechutený status o úplnom pocite zlyhania, ktorý má zo seba, zo svojej staršej dcéry a z neustálych konfliktov, ktoré tieto dve medzi sebou mávajú. Moja úplne najbližšia kamoška sa nedávno smutne konštatovala, že stráca páky na svojho druháka na ZŠ, teda, okrem kriku. No a The Better Mom rozbehla v januári celú sériu článkov na tému hnevu, materstva a premeny, s príhodným názvom (cca) Od mrzutosti ku kráse, a na povzbudenie pridala aj zopár kartičiek s veršami na stiahnutie.


Je to tak, hnev je zaujímavá emócia, a materstvo vám umožní spoznať ju v tých fakt najzaujímavejších podobách. Krik, zlosť, tichá domácnosť, odvrávanie - a je jedno či to má tri alebo trinásť (alebo tridsaťtri). O to viac nádeje potrebujeme hľadať tam, kde aj skutočne je, a kde sa dá nájsť aj skutočná premena.

Uvidíme sa!

0 comments:

Zverejnenie komentára